Интервју со прим. д-р Соња Петровска: АТОПИСКИ ДЕРМАТИТ – Со возраста на детето кожните промени се намалуваат, а кај некои особи целосно се повлекуваат

ПИШУВА: Катерина Шекеровска-Димовска katerina@pedijatar.mk   Атопискиот дерматит (АД), хронично инфламаторно пореметување на кожата, се јавува кај околу 20% од децата и 1-3% од возрасните. Најчесто се јавува кај деца помали од пет години и најрано започнува од третиот месец од раѓање. „Болеста е наследна, а нејзин примарен симптом е свработ, додека кожните промени се рангираат … Продолжи со читање Интервју со прим. д-р Соња Петровска: АТОПИСКИ ДЕРМАТИТ – Со возраста на детето кожните промени се намалуваат, а кај некои особи целосно се повлекуваат