Намирници кои стручњаците не ги препорачуваат во бебешката исхрана

Стручњаците советуваат да се избегнуваат овие намирници или нивниот внес во детската исхрана да се сведе на минимум.

Доколку не сте сигурни за влијанието и вредноста на одредени намирници кои бебето ги консумира, најдобро е да се консултирате со педијатар.

Што да се избегнува во исхраната?

Стручњаците објавија листа на намирници кои би требало да се избегнуваат во исхраната на детето. Намирници кои се здрави, може лошо да влијаат по здравјето на бебето од различни причини.

Егзема и одредени стомачни проблеми може да предизвикаат кравјото млеко и белката, и тоа најчесто кај деца помали од 12 месеци. Овошје со семки и тврдо овошје може да доведе до гушење, па така намирници како калинка, пуканки и свеж морков не се препорачливи.

Не се препорачува ниту здравата намирница – медот. Медот може да содржи бактерија која предизвикува ботулизам, додека поголема количина на овошје може да доведе до дијареа.

Егзема и одредени стомачни проблеми може да предизвикаат кравјото млеко и белката, и тоа најчесто кај деца помали од 12 месеци.

Рибата треба да се заобиколува, кај бебиња до 12 месец, оти може да даде алергиска реакција. Одредени видови риба, како сабјарка и скуша содржат високо ниво на жива во себе.

Исто така се препорачува и избегнување на млечни производи од непастеризирано млеко, како сирење оти може да предизвика труење со храна.

Секако не се препорачуваат ниту напитоци кои содржат кофеин, како леден чај или газиран пијалак.