Откриена компонента во мајчиното млеко која поттикнува когнитивен развој кај бебето

Студијата покажала дека количината на 2’FL олигосахаридот во текот на првиот месец од доењето е поврзана со значајно подобри резултати на когнитивните тестови кај детето на возраст од две години.

Добро е познато дека состојките од мајчиното млеко можат позитивно да влијаат на развојот на мозокот на бебето, а нова студија покажала дека олигосахаридот 2’FL е тој кој поттикнува когнитивен развој.

Научниците на примерок од 50 мајки и нивните бебиња го испитале составот на млекото и честотата на доењето во текот на првите шест месеци од животот, истовремено следејќи го когнитивниот развој на бебето.

Студијата покажала дека количината на 2’FL олигосахаридот во текот на првиот месец од доењето е поврзана со значајно подобри резултати на когнитивните тестови кај детето на возраст од две години.

Научниците смеатат дека благодарени на ова откритие, во иднина ќе биде можно да се додава 2’FL во исхраната на бебињата чии мајки го немаат доволно во своето млеко.