ПОТРЕБНО Е:
- 500 г замрзнати малини
- 1 ванилин шеќер
- 3 лажици шеќер
- сок од еден лимон
- 1/2 лажиче цимет
- 2 шлаг крема со вкус на ванила
- 300 мл млеко
ПОДГОТОВКА:
Во сад ставетете ги малините. Додадете шеќер, ванилин шеќер, цимет, свежо исцеден сок од лимон и малку вода. Загревајте до умерена температура, со повремено мешање. Кога ќе проврие намалете ја температурата и варете се додека овошјето не се распадне и не стане како пекмез. Тргнете го од оганот и оставете да се олади.
Во меѓувреме, во 300 мл млеко, додадете ги шлаг кремите, промешајте и продолжете да мешате со миксер на најмала брзина, а потоа зголемете до најголемата брзина и мешајте две до три минути.
Сипете ја смесата во сад кој можете да го ставите во фрижидер. Наполнете го садот со шлаг крема, а врз тоа истурете ги зготвените малини. Повторете ја истата постапка ако користите калапи за сладолед со стап. Ставете во фрижидер да се стегне. Уживајте!