ПРАВИЛА ЗА КОРИСТЕЊЕ

Правилата и условите за користрње на овој портал ќе го регулираат вашето користење на порталот Pedijatar.mk, достапен на https://Pedijatar.mk/. Со посетата на овој портал, вие сте согласни со условите на користење во целост. Доколку не сте согласни со истите, ве молиме да не го користите порталот.

Интелектуална сопственост:
Страницата, како и целата оригинална содржина е во сопствеништво на Pedijatar.mk и како такви, се целосно заштитени по законите и регулативите за интелектуална сопственост. Користење, позајмување, менување, продавање или дистрибуција на содржината објавена на Pedijatar.mk, без разлика дали е оригинална содржина или содржина објавена во соработка со друга страна, партнери или извори, без одобрение од Pedijatar.mk или сопствениците на содржините, е строго забрането.

Линкови:
Нашиот портал содржи број на линкови од други портали и онлајн извори, кои не се во сопствеништво или под контрола на Pedijatar.mk. Pedijatar.mk не зема одговорност за содржината и дејствијата на било кој од овие страници/извори/линкови. Затоа, ве советуваме детално да ги прочитате правилата и условите на секој портал кој ќе го посетите преку линк кој е објавен на нашиот портал.

Ограничувања:
Содржината која се објавува на овој портал, не треба да ја интерпретирате како советување од страна на Pedijatar.mk.

Промени на овие правила и услови:
Pedijatar.mk го задржува правото да ги модифицира и менува правилата и условите на користење во било кое време. Вашата одлука да продолжите со користење на порталот и по настанатите промени, е ваша согласност и прифаќање на новите правила и услови за користење на Pedijatar.mk. Затоа, ве советуваме да ги проверувате условите во овој договор за да бидете во тек доколку има промена на истите. Доколку не се согласувате со правилата и условите, ве молиме да не го користите порталот Pedijatar.mk. Овие услови се заштитени и интерпретирани според законите во Република Северна Македонија.

КОЛАЧИЊА

Нашата веб-страна Pedijatar.mk користи колачиња (“cookies”), кои овозможуваат подобро функционирање на страната, но и подобро искуство за Вас додека ја користите. Оваа политика за колачиња има за цел да Ви појасни што се колачиња, видовите колачиња кои ги користиме и зошто ги користиме, начинот на кој ги користиме, информациите кои ги собираме со користење на колачиња, како се користат тие информации и како се контролираат преференциите на колачињата.

I. Што се колачиња (cookies)?
Колачиња или “cookies” се мали текстуални датотеки (делови од код), кои можат да се употребуваат со цел да се подобри корисничкото искуство при посета на веб страната. Колачињата функционираат на начин што при посета на веб страната, истата ги поставува колачињата на Вашиот уред заради чување на информации за Вашата посета. Информациите за колачиња се зачувуваат во Вашиот прелистувач и извршуваат функција на препознавање кога се враќате на нашата веб-страна и воедно ни помагаат да разбереме кои делови и искуства од веб-страната ги сметате за најинтересни и најкорисни. Поставувањето на колачиња има за крајна цел да обезбедиме подобро корисничко искуство и да разбереме како работи веб-страната, односно дали и каде истата треба да се подобри.

Колачињата се „пасивни“ бидејќи содржат информации кои Вашиот пребарувач може да ги поврати, но истите не содржат програми, вируси или малициозен софтвер. Колачињата обично истекуваат по одреден временски период, кој може да биде во траење од неколку минути до една година.
При посета на нашата веб страна ќе забележите порака која Ви препорачува да ги прифатите сите колачиња кои ги користиме заради оптимално искуство во пребарувањето, иако имате можност истите да не ги прифатите. Воедно, ќе имате можност да се запознаете со тоа какви видови на колачиња користиме при посета на нашата веб страна и да одберете кои колачиња да ги користиме при Вашата посета на нашата веб страна.

II. Какви видови на колачиња постојат?
Постојат разни видови колачиња и тие можат да се поделат во неколку групи и тоа: според времетраењето, доменот на кој припаѓаат и намената (целта).
Колачињата според времетраењето може да се поделат во две категории: 1) Колачиња за време на сесијата и 2) „Трајни (упорни) колачиња“.

1.Колачињата за време на сесијата се привремени. Сесијата почнува кога корисникот го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога корисникот ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите колачиња за сесија се бришат.
2. Трајните колачиња остануваат на Вашиот уред до датумот на истекување/времето утврдено од креаторот на колачињата. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб-страната што го има поставено тоа колаче.
Според доменот на кој припаѓаат колачињата се поделени на: 1) Колачиња кои се поставени од сопственикот на доменот и 2) Колачиња кои се поставени од трети страни.

3.Колачиња кои се поставени од сопственикот на доменот уште се нарекуваат и колачиња од прва страна. Овие колачиња им овозможуваат на сопствениците на веб-страните да собираат аналитички податоци, да ги паметат поставките за јазикот и да вршат други корисни функции кои обезбедуваат подобро корисничко искуство.
4. Колачиња кои се поставени од трети страни. Овие колачиња се поставени од друг домен, различен од доменот, т.е. URL-адресата прикажана во лентата за адреси на прелистувачот што го посетил корисникот. Колачињата од трети страни сами по себе не се поразлични од колачињата поставени од сопственикот на доменот. Единственото нешто што треба да се има предвид е дека надворешниот провајдер, а не сопственикот на доменот, одредува кој тип на податоци се зачувуваат и како се користат.
Повеќе информации за видот на колачињата што ги поставува Pedijatar.mk според намената (целта) може да прочитате во продолжение на оваа политика.

III. Зошто се користат колачињата?
Колачињата се користат за подобро разбирање на користењето на веб страната од страна на посетителите како и за оптимизирање на искуството при користење. Колачињата можат да содржат различни видови информации за Вашата посета на одредена веб страна, но најчесто се користат за чување на избраните преференции, како што се јазик, големина на фонт, содржина на кошничката, поставки за приватноста и состојба на најавување. Колачињата не содржат лични или приватни податоци за Вас, но можат да соберат информации за Вашите навики на пребарување.
Колачињата дозволуваат на страната која што ги поставува, да ги препознава корисничките уреди на користење во споредба со претходни најави и посети со цел да се персонализираат рекламите за поголема релевантност спрема корисниците. Овие информации може да се соберат на сите веб-пребарувачи и на сите уреди (компјутер, лаптопи, паметни телефони, таблети итн.). Во најголем дел, колачињата го подобруваат Вашето корисничко искуство со пребарувањето со тоа што спречуваат постојано да ја одбирате истата опција секогаш кога посетувате некоја страница.

VI. Дали можам да ги избришам колачињата?
Повеќето колачиња може да се избришат или блокираат. Колачињата за време на сесијата автоматски ќе се избришат кога ќе го затворите Вашиот веб-прелистувач.
Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито “Options” или “Preferences” на Вашиот прелистувач. За повеќе детали можете да ја користите и опцијата “Help” во Вашиот прелистувач. Проследете ги линковите подолу за корисни информации околу колачињата кај популарните пребарувачи:

Имајте предвид дека во некои случаи, бришењето на колачиња ќе влијае на Вашето корисничко искуство при повторна посета на некоја страна. На пример, можеби ќе бидете принудени повторно да се најавите, или предметите додадени во вашата кошничка ќе исчезнат.

V. Кои колачиња ги користиме и зошто?
Pedijatar.mk ги користи следните видови колачиња:
• Задолжителните колачиња овозможуваат веб страницата да биде употреблива, односно ги овозможуваат основните функции, како што се навигација на страницата. Без овие колачиња веб страницата не може да функционира правилно.
• Статистичките колачиња им помагаат на сопствениците на веб страниците да разберат како посетителите комуницираат со веб страницата. Истите овозможуваат следење и анализирање на активностите на корисникот на веб страницата за подобување на функционалноста на веб страницата и се анонимни.
На нашата веб страна користиме колачиња поради следниве причини:
• За техничко функционирање на веб страната;
• За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: