НАЈНОВИ ВЕСТИ

Како се развива бебето од раѓање до првата година

По раѓањето, нормално е дека продолжува понатамошниот раст и развој на бебето. Исто како и додека е во стомакот, постојат некои рамки кога се...

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мусака од печурки

Потребно: 500гр свежи шампињони 2 главици кромид 100гр сува сланина 2 лажици масло 2 чешниња лук 10 кришки леб 250мл млеко 200мл кисела павлака ...

Популарно

Интервју со д-р Вулнет Бектеши: Грчевите кај новороденчињата не се болест, туку етапа од...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска-Димовска katerina@pedijatar.mk   Д- р Вулнет Бектеши, специјалист педијатар, субспецијалист неонатолог од Струга ја има таа привилегија да биде дел од првите мигови од животот...

Како се развива бебето од раѓање до првата година

По раѓањето, нормално е дека продолжува понатамошниот раст и развој на бебето. Исто како и додека е во стомакот, постојат некои рамки кога се...

Интервју со асс. д-р сци. Марија Димзова: Инфекција со МРСА може да се пренесе...

Пишува: Катерина Шекеровска-Димовска katerina@pedijatar.mk   „Стафилококните инфекции, како и оние предизвикани од methicillin-резистентниот стафилококус ауреус (MRSA) може да се шират во болниците и другите здравствени институции,...

Зошто бебињата ја сакаат играта на криење?

Многу бебиња ја обожаваат оваа игра, иако и не сме сигурно поради што. Изгледа толку едноставно, но сите бебиња уживаат во тоа. Зошто тоа...

Истражување докажува зошто е многу важно детето да си легнува секој ден во исто...

Добри вести за сите оние родители кои спроведуваат строга политика на легнување кај своите деца. Имено, редовната рутина на одењето на спиење може да...

БРЕМЕНОСТ ПО НЕДЕЛИ – 24. недела

Лицето на вашето бебе поприма се повеќе изглед на право бебенце. Очите се веќе приближени на нормална оддалеченост и се уште се затворени, но...

Интервју со д-р Вулнет Бектеши: Грчевите кај новороденчињата не се болест,...

ПИШУВА: Катерина Шекеровска-Димовска katerina@pedijatar.mk   Д- р Вулнет Бектеши, специјалист педијатар, субспецијалист неонатолог од Струга ја има таа привилегија да биде дел од првите мигови од животот...

М-р Ивана Урдаревиќ: Расцепи на усната и непцето – релативно чести...

ПИШУВА: М-р Ивана Урдаревиќ логопед, специјален едукатор и рехабилитатор  ♦♦♦♦♦♦♦ Расцепи на усната и непцето претставуваат релативно чести вродени аномалии на лицевовиличната регија. Горната вилица заедно со...

Најчитани

Интервју со д-р Владо Колевски: Немојте да ги вакцинирате децата, освен оние што сакате...

Пишува: Катерина Шекеровска-Димовска katerina@pedijatar.mk   „Недостасува основна медицинска култура кај поголемиот дел од населението, резултат на што е и несигурноста, недовербата и незнаењето на справување со основните...

Интервју со д-р сци. Александар Сајковски: Инциденцата на аутизмот несомнено асоцира со технолошкиот развиток...

Пишува: Катерина Шекеровска-Димовска katerina@pedijatar.mk   Дискусија, разговор, изнесување на факти особено во сите релевантни медиуми, дебатни емисии во кои ќе учествуваат оние кои се против и оние...

Интервју со д-р Мими Кимовска-Христова: Траорна е глетката на ова што се случува, одговорноста...

Пишува: Катерина Шекеровска-Димовска katerina@pedijatar.mk   Антивакциналното движење го зема својот данок. Невини деца се жртви на епидемијата со мали сипаници, за која постои реален страв дека може...

Интервју со прим. д-р сци. Климент Матоски: Стотици деца се разболуваа дневно, многу не...

Пишува: Катерина Шекеровска-Димовска katerina@pedijatar.mk   „Вакцинирањето, како единствена сигурна метода за искоренување на одреден вид масовни заразни болести, мора да остане, со закон задолжително, за сите деца....

Интервју со доц. д-р Катарина Ставриќ: Децата не треба да се чуваат под стаклено...

Пишува: Катерина Шекеровска - Димовска katerina@pedijatar.mk   Кога започнува развојот на имунитетот кај детето, кои фактори влијаат на успорување на созревањето на имуниот систем и дали децата...

Интервју со прим. д-р Благица Манчева: Растечено носе, кивање и лесно покачена температура, надополнети...

Пишува: Катерина Шекеровска-Димовска katerina@pedijatar.mk   Кога после неколку дена со растечено носе, кивање и лесно покачена температура ќе се надоврзе кашлица, која е честа и му го...
error: