Откриено колку долго опасните вируси остануваат заразни во слатка вода

Ентеровирусите како ротавирусот, кои предизвикуваат дијареја и стомачни тегоби, можат да преживеат во вода со прицврстување на честички микропластика, парчиња пластика помали од пет милиметри. Така, тие остануваат заразни подолго време, што претставува ризик по здравјето, објавија научниците од Универзитетот во Стирлинг

„Откривме дека вирусите можат да се закачат на честички микропластика што им овозможува да преживеат во слатка вода и до три дена, а можеби и повеќе“, рече водачот на студијата, професорот Ричард Квилијам

Опасните вируси можат да останат заразни во слатка вода и до три дена така што се прицврстуваат на парчиња пластика, открија научниците.

Ентеровирусите како ротавирусот, кои предизвикуваат дијареја и стомачни тегоби, можат да преживеат во вода со прицврстување на честички микропластика, парчиња пластика помали од пет милиметри. Така, тие остануваат заразни подолго време, што претставува ризик по здравјето, објавија научниците од Универзитетот во Стирлинг.

Микропластичните честички се многу опасни по здравјето бидејќи малите капачи лесно можат да ги проголтаат. „Понекогаш има пластични честички кои завршуваат на плажите во различни бои и големина на зрно леќа па децата можат да ги земат и да ги стават во уста. Не се потребни многу вирусни честички за да се разболите“

„Откривме дека вирусите можат да се закачат на честички микропластика што им овозможува да преживеат во слатка вода и до три дена, а можеби и повеќе“, рече водачот на студијата, професорот Ричард Квилијам.

Истражувањето е финансирано од Советот за истражување на природната средина за да се утврди како вирусите и бактериите се транспортираат на пластика. Откриено е дека микропластиката овозможува пренос на патогени во околината.

Студијата е објавена во списанието „Environmental Pollution“.

Постројките за филтрирање на отпадни води не можат да ги фатат многу малите честички микропластика кои се транспортираат низ реките и завршуваат на плажите, велат тие.

Микропластичните честички се многу опасни по здравјето бидејќи малите капачи лесно можат да ги проголтаат.

„Понекогаш има пластични честички кои завршуваат на плажите во различни бои и големина на зрно леќа па децата можат да ги земат и да ги стават во уста. Не се потребни многу вирусни честички за да се разболите “, објаснува Квилијам.

Истражувачите ја тестирале заразноста на вирусите по три дена, но имаат намера да проучат дали вирусите можат да останат заразни подолго од тоа.