ПРВИТЕ ГОДИНИ СЕ НАЈВАЖНИ: Храна што треба да се избегнува кај бебиња и мали деца

Бебињата не треба да јадат многу сол, бидејќи не е добра за нивните бубрези. Не додавајте сол во храната на бебето или во водата за готвење, и не користете коцки за супа или преливи, бидејќи често содржат многу сол

На бебето не му е потребен шеќер

Правилната исхрана во првите години од животот е клучна за здравиот раст и развој на бебињата и малите деца. Во оваа фаза, нивните органи – особено бубрезите, дигестивниот систем и нервниот систем – сè уште се во развој, па затоа одредена храна може да биде тешка, небезбедна или ризична за нив. За да им го обезбедите најдоброто, важно е да знаете кои намирници треба да се избегнуваат и зошто. Следува водич за храната што не се препорачува за бебиња и мали деца.

Сол

Бебињата не треба да јадат многу сол, бидејќи не е добра за нивните бубрези. Не додавајте сол во храната на бебето или во водата за готвење, и не користете коцки за супа или преливи, бидејќи често содржат многу сол. Запомнете го ова кога готвите за целото семејство, ако планирате од истата храна да му дадете и на бебето.

Деца под 4 години не треба да пијат ледени пијалаци (slushies) бидејќи може да содржат многу глицерол. Глицеролот може да предизвика главоболка, мачнина, вртоглавица, низок шеќер, конфузија, па дури и губење свест ако се внесе во голема количина

Избегнувајте солена храна како:

  • сланина,
  • колбаси,
  • помфрит со додадена сол,
  • крекери,
  • чипс,
  • готови оброци,
  • брза храна.

Мед

Понекогаш медот може да содржи бактерии што произведуваат токсини во цревата на бебето, што може да доведе до инфантилен ботулизам — многу сериозна состојба. Не давајте му мед на вашето дете пред да наполни 1 година. Медот е и шеќер, па избегнувањето исто така помага да се спречи расипување на забите.

Заситени масти

Не давајте му на детето премногу храна со висока содржина на заситени масти, како чипс и колачиња. Проверувањето на нутритивните декларации може да ви помогне да изберете храна со пониско ниво на заситени масти.

Шеќер

На бебето не му е потребен шеќер. Со избегнување засладени грицки и пијалаци (вклучувајќи овошни сокови и овошни пијалаци), ќе помогнете да се спречи расипување на забите.

Цели јатки и кикиритки

Цели јатки и кикиритки не треба да им се даваат на деца под 5 години, бидејќи претставуваат ризик за гушење. Може да му давате јатки и кикиритки на бебе од околу 6 месеци, но само ако се издробени, сомелени или како мазно путерче.

Ако има семејна историја на алергии на храна или други алергии, консултирајте се со матичен лекар пред воведување јаткасти плодови.

Некои сирења

Сирењето може да биде дел од здрава исхрана за бебиња и мали деца, и обезбедува калциум, протеини и витамини. Бебињата може да јадат пастеризирано полномасно сирење од 6 месеци, како благ чедар, котиџ и крем сирење.

Но, бебињата и малите деца не треба да јадат:

  • меки зрели сирења (бри, камембер),
  • зрело козјо сирење,
  • меки сини сирења (рокфор).

Овие сирења може да носат ризик од бактерии наречени листерии.

Медот може да содржи бактерии што произведуваат токсини во цревата на бебето, што може да доведе до инфантилен ботулизам — многу сериозна состојба. Не давајте му мед на вашето дете пред да наполни 1 година. Медот е и шеќер, па избегнувањето исто така помага да се спречи расипувањето на забите

Многу сирења се прават од непастеризирано млеко — избегнувајте ги поради ризик од листерија. Овие сирења може да се користат во готвени јадења, бидејќи листеријата се уништува со термичка обработка (на пример, печен бри е побезбеден).

Јајца

Бебињата може да јадат јајца од околу 6 месеци. Јајцата треба да се варат додека и белката и жолчката не станат цврсти. Тоа важи и за јајца од патка, гуска или препелица.

Избегнувајте сурови јајца во термички необработена смеса за торта, домашен сладолед, домашен мајонез или во десерти со сурови јајца.

Оризови пијалаци

Децата под 5 години не треба да пијат оризови пијалаци како замена за мајчино млеко, формула или кравјо млеко (по 1 година), бидејќи може да содржат многу арсен. Арсенот се наоѓа природно во животната средина и може да се најде во нашата храна и вода. Оризот има тенденција да апсорбира повеќе арсен од другите житарки, но тоа не значи дека вие или вашето бебе не можете да јадете ориз.

Ледени пијалаци (slushies)

Деца под 4 години не треба да пијат вакви пијалаци, бидејќи може да содржат многу глицерол. Глицеролот може да предизвика:

  • главоболка,
  • мачнина,
  • вртоглавица,
  • низок шеќер,
  • конфузија,
  • па дури и губење свест ако се внесе во голема количина.

Сурови коцки желе

Суровите коцки желе претставуваат ризик за гушење кај бебиња и мали деца. Ако подготвувате желе со коцки, секогаш следете ги упатствата на производителот.

Сурови школки

Сурови или лесно зготвени школки (школки, остриги) го зголемуваат ризикот од труење со храна и не се препорачуваат за бебиња.

Ајкула, сабјарка и марлин

Не давајте му на бебето ајкула, сабјарка или марлин. Овие риби може да содржат многу жива, која може да влијае на развојот на нервниот систем кај бебињата. (NHS)