РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чорба од зеленчук печен во рерна

Кому не му се случило да токму тогаш кога децата се најгладни, треба да подготват нешто набрзина, а тоа да е на лажицата, па уште треба во сето тоа да се уфрли и здрав зеленчук. Тогаш ви се смачува и посегнувате по некоја поедноставна, побрза храна. Оваа чорба ќе ве спаси од тие маки, бидејќи за кој зеленчук и да се одлучите, за половина час ќе имате вкусно јадење, кое лесно ќе го комбинирате со сезонски зеленчук, зачини кои најмногу ги сакате или топли сендвичи, некои тестенини.

Потребно:

  • 1 главица кромид
  • Неколку чешниња лук по вкус
  • 2-3 моркови
  • 1 пашканат
  • 1 пиперка
  • 1 големо парче тиква
  • 2-3 лажици масло
  • 1 коцка за супа
  • Сол
  • Црн пипер
  • Свеж магдонос
  • Пармезан
  • Кисела павлака

Подготовка: Вклучете ја рерната на 180 степени, обложете го тавчето со хартија за печење, наредете го целиот измиен и исчистен зеленчук, прелијте со малку масло, сол и бибер. Оставете да се пече додека не омекне. Во меѓувреме, растворете ја коцката за супа во 2 литри вода. Во тенџере ставете го целиот печен зеленчук, додадете неколку лажици супа и иситенете со рачен миксер, зачинете со бибер и сол и додајте ја остатокот од супата, до густината што ви одговара. Пред сервирање, украсете со свеж магдонос и зачинете со рендан пармезан и една лажица кисела павлака, по вкус. Доколку им се допаѓа на децата, можете да додадете и некои зачини како босилек, мајчина душица, оригано, чили или ким. Добар апетит!