РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашен путер од кикирики

За подготовка на овој рецепт потребни ви се само три состојки и блендер, и за неколку минути ќе добиете намаз омилен на сите во семејството. Предноста на домашниот путер од кикирики е фактот дека сами можете да го контролирате вкусот на овој намаз. Во зависност од тоа дали сакате поблаго или не, домашниот путер од кикирики можете да по подготвите по сопствен вкус.

Потребно:

Подготовка: За подготовка на путерот од кикирики може да користите кикирики кои најмногу ги сакате – печени, солени, несолени или мешано. Состојките едноставно измешајте ги во блендер или сецко, и мелете додека не добиете мазна смеса. За тоа ви се потреби само неколку минути, а сами може да одлучите дали намазот ќе биде крцкав или мазен. Ако сакате путерот да биде поблаг, додадете мед се додека смесата не биде по ваш вкус.

Путерот од кикирки може да се чува во фрижидер и до три месеци.