Потребно:
- 1 кг пилешки батаци
- 1 кромид
- 125 гр путер
- 3 лажички сол
- Црн пипер
- 150-200 мл бујон
- 1 морков
- 1 стапче целер
Подготовка: Кромидот исечете го на половина, па динствувајте го во тава. Потоа во тенџере ставете ги месото, морковот, целерот и кромидот и покријте ги со вода. Посолете и варете додека не зоврие, а потоа намалете ја температурата и варете поклопено уште час и половина; додека месото не омекне. Извадете го месото и оставете го целосно да се излади. Потоа отстранете ја кожата и иситнете го, па ставете го во блендер. Додадете сол, морков, целер, путер на собна температура, бибер и бујон. Добро изблендирајте. Ставете ја паштетата во сад и оставете ја некое време во фрижидер. Добар апетит!