РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашна пилешка паштета

Научете како да направите домашна паштета од пилешко и зеленчук во само неколку чекори.

Потребно:

  • 1 кг пилешки батаци
  • 1 кромид
  • 125 гр путер
  • 3 лажички сол
  • Црн пипер
  • 150-200 мл бујон
  • 1 морков
  • 1 стапче целер

Подготовка: Кромидот исечете го на половина, па динствувајте го во тава. Потоа во тенџере ставете ги месото, морковот, целерот и кромидот и покријте ги со вода. Посолете и варете додека не зоврие, а потоа намалете ја температурата и варете поклопено уште час и половина; додека месото не омекне. Извадете го месото и оставете го целосно да се излади. Потоа отстранете ја кожата и иситнете го, па ставете го во блендер. Додадете сол, морков, целер, путер на собна температура, бибер и бујон. Добро изблендирајте. Ставете ја паштетата во сад и оставете ја некое време во фрижидер. Добар апетит!