Потребно:
- 500гр пилешко месо (крилца, батак, грб, карабатак)
- 2 лажици маслиново масло
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- 2 литра бујон
- Ловоров лист
- Зеленчук по желба (морков, целер, компир, сладок компир,пашканат)
- Сол и бибер по желба
Подготовка: Ставете го маслиновото масло во тенџере, додадете го исечканиот кромид и лук, и се заедно динствувајте 3-5 минути. Додаете го бујонот, пилешкото месо, ловоровиот лист и зачинете по желба. Потоа во течноста додадете го и зеленчукот што сте го избрале. Се заедно оставете нека се вари на пониска температура околу 30-40 минути, додека зеленчукот и месото не омекнат.
СОВЕТ: Никогаш супата не ја варете на највисока температура. Подобро е подолго да се крчка, на средна температура, бидејќи така состојките во неа нема да бидат преварени, а витамините и минералите уништени. Не претерувајте со зачини, особено со сол, а не експериментирајте премногу ниту со зачински билки.