РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Есенска чорба со печурки

Комбинација од свежи печурки и зеленчук, претворени во совршена есенска чорба.

Потребно:

  • 400гр печурки шампињони
  • 1 кромид
  • 1 морков (ситно исечкан)
  • 500гр компир
  • 25гр путер
  • 1л бујон
  • 100 мл павлака
  • Сол
  • Крупно мелен бибер

Подготовка: Печурките исечете ги на листови, а кромидот на коцки. Компирот излупете го и исечете го на коцки. Во тенџере загрејте го путерот, па кусо динствувајте го кромидот. Потоа додадете ги печурките и динствувајте уште 3 минути. Додадете ги коцките компир и морковот, додадете го и бујонот, па на средна температура варете околу 15 минути (да омекне компирот). Со рачен стап миксер измиксирајте ги сите намирници, додадете ја павлаката,зачинете со сол и бибер и уживајте во вкусот. Добар апетит!