РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Крокети од сладок компир и фета сирење

Бататот или слаткиот компир е вистинско чудо на природата, не е само обичен компир, туку е богат со разни нутриенти, а особено си витамините А, Б и Ц. Тој е одличен извор на влакна, биотин, калиум и фосфор, а може да се подготвува со солена или слатка варијанта.

Потребно:

  • 3 батат компири
  • 3 јајца
  • ½ лажичка сол
  • 100гр фета сирење
  • Лук во прав
  • Лебни трошки
  • 2 лажички сусам
  • Брашно
  • Сол
  • Масло за јадење

Подготовка: Со вилушка направете дупчиња на компирите и ставете да се печат во рерна на 200 степени, 50-тина минути. Кога бататот ќе се олади, излупете го и ставете го во одделен сад. Додадете едно јајце, фета сирењето, солта, лукот во прав и се измешајте. Оставете смесата да отстои во фрижидер 20 минути, па потоа од неа формирајте крокети или топчиња. Изматете ги преостанатите две јајца со сол и 2 лажици масло и се соединете. Во една чинија ставете брашно, а во друга лебни трошки и сусам. Формираните крокети првоо валкајте ги во брашно, па во јајца и на крајот во лебните трошки. Тавчето за печење обложете го со хартија за печење, редете ги крокетите, наросете малку на нив масло по избор и ставете ги да се печат 20 минути, на 200 степени. Добар апетит!