Потребно:
За пандишпанот:
- 4 јајца
- 150 гр шеќер
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 150 гр брашно
- 1 прашок за печиво
За кремот:
- 500 мл млеко
- 1 пудинг од ванила
- 4 лажици шеќер
- 250 мл павлака за шлаг
- 4 праски, излупени и исечени на тенки парчиња
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 °C. Подмачкајте го и набрашнете го калапот за торта. Јајцата и шеќерот се матат додека не станат пенасти. Додадете екстракт од ванила. Измешајте ги брашното и прашокот за печиво и нежно измешајте ги во смесата со јајца. Истурете ја смесата во подготвениот калап и печете околу 20 до 25 минути додека пандишпанот не добие златно кафеава боја. Оставете да се излади. За кремот,сварете го пудингот според упатството на пакувањето со млеко и шеќер. Оставете да се излади. Изматете го шлагот и нежно измешајте го во изладениот пудинг. Изладениот бисквит исечете го на два дела. На првиот слој ставете половина од кремот, наредете ги исечените праски, па ставете го вториот слој бисквити и преостанатиот крем. Украсете ја тортата со парчиња праска. Оладете во фрижидер пред сервирање. Добар апетит!