РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: ЛЕТЕН ХИТ – Овошна торта со праски

Овошната торта со праски е освежителен и лесен десерт кој е идеален за топлите, летни денови. Комбинацијата од праски, крем и пандишпан ќе ја направи оваа торта омилено уживање на секоја маса. Ви го носиме рецептот.

Потребно:

За пандишпанот:

  • 4 јајца
  • 150 гр шеќер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 150 гр брашно
  • 1 прашок за печиво

За кремот:

  • 500 мл млеко
  • 1 пудинг од ванила
  • 4 лажици шеќер
  • 250 мл павлака за шлаг
  • 4 праски, излупени и исечени на тенки парчиња

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 °C. Подмачкајте го и набрашнете го калапот за торта. Јајцата и шеќерот се матат додека не станат пенасти. Додадете екстракт од ванила. Измешајте ги брашното и прашокот за печиво и нежно измешајте ги во смесата со јајца. Истурете ја смесата во подготвениот калап и печете околу 20 до 25 минути додека пандишпанот не добие златно кафеава боја. Оставете да се излади. За кремот,сварете го пудингот според упатството на пакувањето со млеко и шеќер. Оставете да се излади. Изматете го шлагот и нежно измешајте го во изладениот пудинг. Изладениот бисквит исечете го на два дела. На првиот слој ставете половина од кремот, наредете ги исечените праски, па ставете го вториот слој бисквити и преостанатиот крем. Украсете ја тортата со парчиња праска. Оладете во фрижидер пред сервирање. Добар апетит!