
Потребно:
За тестото:
- 150гр маргарин или путер
- 150гр кокосов шеќер
- 350гр брашно
- 1 прашок за печиво
- 3 јајца
- 1 ½ шолја млеко
- 1 ванилин шеќер
- 40гр какао
За глазурата:
- 150гр чоколадо
- 60гр путер
- 3 лажици масло
Подготовка: Сите состојки оставете надвот од фрижидер на 30 минути да “фатат“ собна температура. Пенасто со миксер изматете ги јајцата, шеќерот, ванилиниот шеќер и маргаринот или путерот. Потоа додадете го млекото. Посетепено додавајте го брашното измешано со прашокот за печиво и на крај какаото. На крајот се убаво матете 4 до 5 минути, па смесата ставете ја во намастено и со брашно наросено тавче. Печете на 200 степени, околу 25 до 30 минути. Извадете го колачот од рерна. Во друг сад стопете го путерот, чоколадото и маслото на ниска температура. Кога сите состојки ќе се соединат, прелијте ја глазурата врз колачот. Почекајте глазурата да се “стегне“ и послужете. Добар апетит!