РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешки маринирани крилца од рерна

Ако немате идеја што да подготвите за ручек или за вечера, овие вкусно зачинети пилешки крилца се вистинскиот избор. Може а ги послужите со прилог по ваша желба. Толку се сочни, што се лепат за прсти. Пробајте!

Потребно:

  • 1кг пилешки крилца
  • 1 лажица соја сос
  • 1 лажичка зачин за месо
  • 4 чешниња лук
  • 1 лажичка мелен црвен пипер
  • Малку триена сол
  • 1 лажичка мед
  • 1 лажичка кајмак или кисела павлака
  • Маслиново масло

Подготовка: Крилцата убаво исчистете ги од некој пердув и отсечете ги шпицастите делови. Во чинија ставете го соја сосот, изгмечениот лук, додадете го црвениот пипер, сол, бибер, медот и кајмакот и се заедно со лажица изедначете. Прелијте ги крилцата и оставете да впијат од маринадата околу пооловина час. Потоа во нив додадете 30мл маслиново масло и повторно измешајте. Тавата обложете ја со хартија за печење и наредете ги крлицата. Печете на 200 степени околу 50 минути, додека убаво не поруменат.