РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Празнични предјадења и салати (4)

Интересно предјадење, кое ќе ја зачини вашата празнична трпеза и кое ќе ви покаже како интересно да го искористите макот и во солена варијанта.

Потребно:

За кора:

  • 8 белки
  • 1 лажичка сол
  • 5 лажици брашно
  • 2 лажици мак (немелен)
  • ½ кесичка прашок за печиво

Фил:

  • 200гр крем сирење за мачкање
  • 150гр шунка (може и друго сувомеснато по желба)
  • 5 кисели краставички

Подготовка: Во белките додадете ја солта и изматете ги во цврста пена. Додадете ги сите останати состојки за кората и полека со лажица мешајте, но внимавајте да не ви падне шамот. Смесата истурете ја во тавче (димензии 25х38) обложено со хартија за печење и печете на 180 степени, додека благо е зарумени. Внимавајте да не ја препечете, треба да остане речиси сосема бела. Печената кора веднаш, додека е жешка, заедно со хартијата за печење префрлете ја на кујнска крпа, потоа тргнете ја хартијата, а кората, заедно со крпата замотајте ја и оставете да се олади. Изладената кора одмотајте ја и премачкајте ја со крем сирењето во кое сте ги измешале изренданата шунка и ситно исечканите краставички. Потоа, полека со нежен притисок, замотајте ја кората во ролат. Завиткајте го во фолија и чувајте го во фрижидер до послужување.