Потребно:
- 350 г телешко месо
- 350 г свинско месо
- 200 г мелено месо
- 2 лажици лебни трошки
- Сол и мелен црн пипер по вкус
- 1 жолчка
- 2 лажици брашно
- 200 г свежи шампињони
- 1 лажица брашно
- 1 коцка супа
- 600 мл вода
Подготовка: Во тавче на оган загрејте го маслото и попржете ги телешкото и свинското месо исечкани на коцки. Во меленото месо ставете ги лебни трошки, сол и мелен црн пипер по вкус и жолчката. Формирајте мали топчиња од меленото месо во големина колку парчињата телешко и свинско месо. Извалкајте ги топчињата во брашно и пропржете ги во масло за јадење. Во земјена тава или тава за печење, ставете ги испржените парчиња месо и свежите шампињони исечкани на листови. Во маслото во тавата во која се пржеле парчињата месо додајте го брашното, коцката супа и водата. Кога смесата ќе се згусне прелијте ја оваа смеса врз парчињата мелено месо. Ставете ја во рерната тавата со селско месо, загрејте ја на 150 степени и печете од 70 до 90 минути додека месото не добие убава златно-кафена боја.