РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ролнички од лиснато тесто

Без разлика дали ги подготвувате за празнична трпеза или како предјадење на неделниот ручек, овие ролнички се секогаш одличен избор.

Потребно:

  • 600 гр лиснато тесто
  • 200 гр крем сирење
  • 15 гр лук
  • 80 гр фета сирење
  • 100 гр сирење
  • 15 гр магдонос
  • 1 јајце
  • 100 гр пармезан сирење

За сосот:

  • 1 јајце
  • 10 мл оцет
  • 10 мл чили сос
  • 10 мл кечап
  • 1/2 лажичка мелен црн пипер
  • 150 мл масло

Подготовка: Лиснатото тесто развлечете го со сукало на хартија за печење. Измешајте ги крем сирењето и меленото лукче, па премачкајте го тестото со смесата. Издробете ја фетата, па посипете ја врз смесата со лук. Сирењето изрендајте го и посипете го одозгора. Исечкајте го магдоносот, посипете го врз фета сирењето, а потоа завиткајте го полнетото тесто. Исечете ги краевите, а остатокот исечете го на ролнички. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Ролничките премачкајте ги со изматено јајце, посипете ги со пармезан во дебел слој и печете на 180°C околу 25 минути. Во меѓувреме, во помал сад измешајте ги јајцето, оцетот, чили сосот, кечапот, солта, биберот и маслото. Се мати со рачен стапче миксер и се сервира со ролничките. Добар апетит!