Потребно:
- 4 парчиња ослиќ
- 2 црвени пиперки
- 5 листови зелка
- 1 главица виолетова кромид
- 1 конзерва пченка
- 1 конзерва грав
- 4 супени лажици маслиново масло
- 1 лажица сок од лимон
Подготовка: Рибата подгответе ја по желба или чувајте ја кратко време во маслиново масло, лимон, лук, рузмарин и лук и печете ја во таа маринада во рерна или на скара. Исчистете ја и измијте ја пиперката, па исечкајте ја на коцки и пропржете ја на две лажици маслиново масло додека не омекне. Додадете исечена зелка, малку вода (околу 100 мл) и пропржете со повремено мешање додека течноста не зоврие и зеленчукот не омекне. Додадете половина главица сечкан виолетов кромид и измиените и исцедени пченка и зелка, а потоа промешајте уште 3-4 минути. На крајот додадете го сув зачин и преостанатиот кромид. Пропржете уште една минута или две, па тргнете од оган и додадете 2 лажици маслиново масло и сок од лимон и сè измешајте. Послужете со рибата. Добар апетит!