РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Шарен прилог со риба

Доколку немате повеќе идеи што да послужите со вашата омилена риба, во продолжение ви пренесуваме рецепт за шарен прилог кој ќе ги воодушеви и најпребирливите.

Потребно:

  • 4 парчиња ослиќ
  • 2 црвени пиперки
  • 5 листови зелка
  • 1 главица виолетова кромид
  • 1 конзерва пченка
  • 1 конзерва грав
  • 4 супени лажици маслиново масло
  • 1 лажица сок од лимон

Подготовка: Рибата подгответе ја по желба или чувајте ја кратко време во маслиново масло, лимон, лук, рузмарин и лук и печете ја во таа маринада во рерна или на скара. Исчистете ја и измијте ја пиперката, па исечкајте ја на коцки и пропржете ја на две лажици маслиново масло додека не омекне. Додадете исечена зелка, малку вода (околу 100 мл) и пропржете со повремено мешање додека течноста не зоврие и зеленчукот не омекне. Додадете половина главица сечкан виолетов кромид и измиените и исцедени пченка и зелка, а потоа промешајте уште 3-4 минути. На крајот додадете го сув зачин и преостанатиот кромид. Пропржете уште една минута или две, па тргнете од оган и додадете 2 лажици маслиново масло и сок од лимон и сè измешајте. Послужете со рибата. Добар апетит!