Потребно:
За околу 500гр сладолед
- 250мл слатка павлака
- 200мл млеко
- 120мл лимонов сок
- 1 лимон
- 150гр шеќер
Подготовка: Ова е веројатно наједноставниот сладолед за подготовка: во блендер измешајте ја кората од лимон (кој претходно сте оставиле да отстои од 10 минути во вода со сода бикарбона) со шеќерот, а потоа додадете го лимоновиот сок, млекото и слатката павлака и оставете уште некое време да се миксира додека не добиете еднолична смеса. Кога смесата убаво ќе се олади, ставете ја во широк и низок сад, а потоа во замрзнувач на три до четири часа, но секои 30 минути убаво измешајте. По четири часа извадете си од кремастиот и освежувачки сладолед и послужете се.