Потребно:
- 2 јајца
- 1 дл млеко
- Малку сол
- 100 гр брашно
- 2 лажици шеќер
- 200 гр путер
- Масло за пржење
Подготовка: Жолчките пенесто изматете ги со шеќерот, па постепено додавајте брашно, а потоа и млеко. Мешајте додека не добиете мазно тесто. Додадете го растопениот путер, малку сол и измешајте. По желба можете да додадете малку кора од лимон или портокал. Изматете ги белките во цврст снег и полека измешајте ги во остатокот од смесата. На загреаното масло излијте телку од смесата да се покрие тавата. Оставете малку да се запече одоздола, па убаво исечете со вилушка и постојано мешајте додека не добие златно-кафеава боја. Посипете со шеќер или какао, чоколаден прелив или мед. Добар апетит!