Потребно:
- 1 поголем карфиол
- 2 лажици путер
- 3 чешњиња лук
- 2 лажици брашно
- 300мл млеко
- 150гр пармезан
Подготовка: Разделете го карфиолот на помали цветови и ставете го во тенџере. Налејте вода колу да го покрие карфиолот и ставете да се вари 12 минути, на редна температура. Потоа отворете го капакот и оставете да се вари се додека не испари водата. Во меѓувреме подгответе го бешамелот. Прво растопете го путерот, додадете го исечканиот лук, пржете 1 минура, додека лукот не добие кафеава боја. Додадете го брашното и мешајте една минута така да стане светла запршка. Налејте половина од млекото, па мешајте додека не згусне. Додадете го преостанатото млеко и зачинете со сол и бибер. Кога еднаш ќе проврие тргнете го од оган и додадете го пармезанот. Во друго тавче распоредете го карфиолот, прелијте го со бешамелот и пак наросете пармезан. Печете околу 25 минути, додека не добие убава златна боја.