Потребно:
- 300гр тестенини
За бешамелот:
- 700мл млеко
- 70гр брашно
- 70гр путер
- 1 лажичка сол, бибер, мускатно ревче
И уште:
- 300гр пилешки гради
- 1 лажичка благ црвен пипер, сол и шеќер
- 100гр пиперка
- 100мл доматен сос
- 250гр кашкавал
Подготовка: Истопете го путерот, па додадете го брашното. Кога ќе добиете густа смеса, налик на тесто, додадете го млекото и мешајте се додека не добиете кремаста смеса. Додадете ги зачините, па повторно промешајте. Оладете 15-тина минути. Тавчето со димензии 23х18 премачкајте го со малку бешамел и на неколку места ставете доматен сос, додадете малку варени макарони и распоредете. На масло пропржете го пилешкото месо, па додадте го црвениот пипер и останатите зачини и исечканата пиперка. Ставете половина од количината месо врз макароните. Прелијте со уште малку бешамел, па рендан кашкавал и останатите макарони. Потоа додадете го остатокот од месото, па преостанатиот бешамел. Врз се, ставете уште малку рендан кашкавал. Печете на 180 степени, околу 20 минути..