Седум работи за доењето кои сигурно не сте ги знаеле

Доењето е најприродната работа на светот, но денес може да биде и малку проблематична тема за некои мајки. Во продолжение дознајте некои факти кои не сте ги знаеле за доењето.

Што не сте знаеле за доењето?

 

Се препорачува подолго отколку што мислите. Старосната граница до кога да го доите детето варира, но Светската здравствена организација советува дека доењето е задолжително во првите шест месеци од животот на бебето, а подоцна бебето може да цица до втората година од животот. Некои истражувачи пак, советуваат, тоа да се прави и подолго, до петтата година.

Млекото може да ја промени бојата. Од светло сина, до совршено бела, мајчиното млеко може да биде во различни бои, а нијансата зависи и од намирниците кои жената ги консумира.

И вкусот може да се промени. Како и бојата, и вкусот зависи од намирниците кои мајката ги јаде. Колку млекото е со различен вкус, најдобро ќе покаже самото бебе, па доколку многу плаче по доењето, знајте дека сте изеле нешто што не му годи на бебето.

Млекото може да содржи и алкохол. Доколку консумирате алкохол, имајте на ум дека алкохолот покрај во крвта, го има и во млекото.

Самите дојки може да произведат различна количина млеко. Се случува поголемата дојка, поради количината на ткиво, да произведува и повеќе млеко.

Доењето може да ви предизвика грчеви. Хормонот окситоцин,  кој се испушта за време на доењето, помага матката да се врати во нормална состојба и големина. Во првите денови од доењето, може да почувствувате контракции и грчеви во пределот на стомакот.

Жената која дои произведува скоро литар млеко на ден. Некои жени имаат поголем, а некои помал капацитет, но во просек, мајката произведува по 800мл млеко секој ден.