РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пекарски компир со сланина

Пекарскиот компир е одличен прилог кој обично се служи со месо, но ако додадете неколку состојки во него, можете да направите вистинско гурманско јадење. Наш предлог е да го пробате пекарски компир во кој се додава сланина и сирење кои на ова јадење му даваат посебен шмек. 

Потребно: 

  • 1 кг компири
  • 250 гр сланина
  • 150 гр тврдо сирење
  • 200 мл млеко
  • 200 мл вода
  • 50 мл масло

Подготовка: Компирите исечкајте ги на четвртинки и наредете ги во огноотпорен сад. Одозгора посипете половина од ренданото сирење и наредете ситно сечкана сланина, а одозгора посипете го остатокот од ренданото сирење. Во еден сад измешајте вода, млеко и масло, па зачинете по желба. Добро измешајте и прелијте ги компирите. Покријте со алуминиумска фолија и печете во загреана рерна на 200°C околу 45 минути, а потоа извадете ја алуминиумската фолија и печете додека компирите не добијат кора и не испари вишокот течност. Добар апетит!