
Потребно:
За чоколадниот фил:
- 500 мл млеко
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 100 гр шеќер во прав
- 150 гр смеса за чоколаден крем (на пр. пудинг, шлаг или инстант фил)
За ванила фил:
- 500 мл млеко
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 100 гр шеќер во прав
- 150 гр смеса за ванилин крем
И уште:
- 600 гр бисквити (поделете на половина – 300 гр горе, 300 гр долу)
- Доколку е потребно, малку млеко за потопување на бисквитите
- Калап со одвојлив обрач 20 x 28 см
Подготовка: Изматете го кремот во прав со млекото, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер додека не стане густ и мазен. На ист начин измешајте ги состојките за ванила филот. Наредете го првиот ред бисквити во калапот (по желба малку потопени во млеко). Одозгора намачкајте го чоколадниот фил и израмнете. Потоа нанесете го ванила филот и повторно израмнете го. Одозгора наредете го вториот ред бисквити. Покријте ја тортата и оставете ја во фрижидер најмалку 1 час, идеално преку ноќ. Добар апетит!