Бисквит торта со чоколаден и ванила фил

Оваа брза бисквитна торта ќе ве воодушеви со својата едноставност и богат вкус уште од првиот залак.

Потребно:

За чоколадниот фил:

  • 500 мл млеко
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 100 гр шеќер во прав
  • 150 гр смеса за чоколаден крем (на пр. пудинг, шлаг или инстант фил)

За ванила фил:

  • 500 мл млеко
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 100 гр шеќер во прав
  • 150 гр смеса за ванилин крем

И уште:

  • 600 гр бисквити (поделете на половина – 300 гр горе, 300 гр долу)
  • Доколку е потребно, малку млеко за потопување на бисквитите
  • Калап со одвојлив обрач 20 x 28 см

Подготовка: Изматете го кремот во прав со млекото, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер додека не стане густ и мазен. На ист начин измешајте ги состојките за ванила филот. Наредете го првиот ред бисквити во калапот (по желба малку потопени во млеко). Одозгора намачкајте го чоколадниот фил и израмнете. Потоа нанесете го ванила филот и повторно израмнете го. Одозгора наредете го вториот ред бисквити. Покријте ја тортата и оставете ја во фрижидер најмалку 1 час, идеално преку ноќ. Добар апетит!