БОЈАДИСУВАЊЕ ЈАЈЦА СО ПРИРОДНА БОЈА: Децата можат да учествуваат без страв од штетни хемикалии

Велигден е незамислив без велигденските јајца, но мајките често се прашуваат како да ги украсат на природен начин, без штетни хемикалии. Ви претставуваме два предлога во кои и вие и вашите малечки ќе можете без страв да јадете бојадисани јајца.

Можете ли да го замислите Велигден без велигденски јајца? Одговорот е не, особено затоа што најмладите најмногу им се радуваат. И оваа година ви носиме идеи како да ја поттикнете креативноста кај децата и да ги искористите за украсување на велигденските јајца. Нашите баби одамна бојадисуваа јајца на начини кои, со појавата на модерните индустрии, излегоа од домовите за некое време. Но, родителите се повеќе се свртуваат кон традицијата и заедно со своите деца уживаат во украсувањето на велигденските јајца на некои старомодни начини. Ова се две такви, и она што е најважно – сите бои се од природно потекло, па без страв ќе можете да им ги послужите на децата за појадок на Велигденското утро.

БОЈА ОД ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК ИЛИ ЗАЧИНИ

Во тенџерето истурете литар вода, додадете една лажица оцет, саканото овошје или зеленчук или зачин и варете заедно со јајцата. Интензитетот на бојата ќе зависи од должината на готвењето.

  • Темно сина боја – боровинки
  • Виолетова боја – црвено вино
  • Розова боја – цвекло
  • Зелена боја – магдонос, спанаќ
  • Жолта боја – куркума
  • Кафеава боја – црно кафе

ЈАЈЦА ВАРЕНИ ВО КРОМИД

На тревната површина пронајдете лисја со интересна форма, на пример детелина. Соберете ги бидејќи ќе ви требаат за украсување. Ако имате стари најлони, користете ги за украсување.

Користете стари хулахопки за прицврстување на тревата на јајцето:

Исечете ги на парчиња, ставете го листот врз јајцето, завиткајте ги со најлонска фолија и цврсто врзете ги. Во тенџере ставете 2 раце кора од црвен кромид, наполнете со вода и додадете ги јајцата. Гответе ги 15 минути или подолго. Имено, интензитетот на бојата зависи од должината на готвењето.