Врежано е мислењето дека храната на детето треба да биде блуткава, но тоа не е вистина. Бебињата исто така може да уживаат во бројни зачини, но важно е да се додаваат постепено и во мали количини.
Зачините полека во исхраната на детето може да се воведат кога тоа ќе наполни шест месеци, односно кога ќе се почне со воведување на дохрана. Сепак, оние поинтензивни зачини не ги додавајте во исхраната на детето пред деветиот месец од неговиот живот. Од друга страна, американските педијатри сметаат дека зачинувањето на детската храна со билки треба да прави пред осмиот месец.
Од зачините кои може да ги користите најдобро е да ги изберете оние кои се специфични за нашето поднебје:
- Магдонос
- Босилек
- Оригано
- Рузмарин
- Копар
- Мајчина душица
- Нане
- Ким
- Ловоров лист
- Цимет
- Жалфија
- Ѓумбир
- Лук
- Кумин
СОВЕТ
Сувите зачини имаат поинтензивен вкус од свежите, па во храната се додаваат двојно помалку. Зачините додадете ги пред крајот на подготовка на оброкот за детето.