
Летото е период кога, токму поради топлото време, имаме на располагање голем број различни овошја што се нудат на пазарите, продавниците и маркетите
Меѓутоа, она што треба да го имате предвид, особено ако имате мали деца, е дека некои видови овошје можат да предизвикаат алергии, а истото важи и за разните пестициди што се користат во одгледувањето.
Д-р Верослава Станковиќ, диететичар и специјалист за хигиена и исхрана, пред се зборува за јагодите, кои се силен алерген.
„Уште од раѓање, ги предупредуваме родителите дека никогаш не треба да даваат јагоди пред првата година, а потоа постепено да се воведуваат. Јагодите и се многу потенцијални алергени и дури и во зрелоста можат да предизвикаат алергија и анафилактичен шок. Затоа, бидете многу внимателни со јагодите, од една страна. А, од друга страна, јагодите се нискорастечко овошје, па затоа прво може да се наводнуваат со вода што не е со добар квалитет, а да не зборуваме за фекално загадена вода и да се испрскаат со пестициди, така што имаме голема загриженост за јагодите. Алергија, бактериска контаминација и контаминација со пестициди“, вели д-р Станковиќ, нагласувајќи дека не сака да ги плаши луѓето да не јадат јагоди, туку дека нејзиниот совет е прво добро да се измијат.
Нејзин совет е да ги потопите јагодите во вода во која сте додале лажичка сода бикарбона, но листовите остануваат на нив кога ќе ги измиете.
Во продолжение, докторката обајснува и зошто црешите треба да се ставаат во вода и со стебленцата.
„Кога го отстрануваме стебленцата, кога стебленцето се извлекува, го имаме овој дел што може да дозволи влегување на течни и растворени пестициди, па затоа можеби е најдобро да ги оставиме стебленцата во вода не повеќе од десет минути, исто како јагодите, а потоа повторно да ги измиеме под млаз вода. Значи, млаз вода, а млака вода да се користи за плакнење. Добро измијте ги под млаз вода, бидејќи има многу случаи на труење, не само алергиски реакции, при што доаѓа до токсичен хепатитис, што значи воспаление на црниот дроб поради токсини.“
Докторката истакнува и дека ако не се почитува периодот на каренца, односно периодот помеѓу последното прскање на овошјето со пестициди и берењето на овошјето, може да се појави интоксикација, односно труење и несакани ефекти, што може да има многу сериозни последици.
Цитрусно овошје
Повеќето луѓе имаат мислење дека нема потреба да се мие лимон, портокал или банана бидејќи имаат кора што се лупи.
„Дури и ако ги миеме рацете пред да ги користиме, тоа не значи дека кората е чиста, или поточно, сигурно е дека кората не е чиста, па затоа е подобро да ја измиеме, избришеме и дури потоа да ја јадеме, бидејќи кога лупиме портокали, ако ги лупиме со раце, со нож, повторно доаѓаме во контакт со таа нечистотија на површината, внесуваме нечистотија во јадливиот дел и потоа повторно внесуваме или пестициди или разни загадувачи.“