Изгореници кај децата – Како да се реагира?

Поголемиот број изгореници кај децата – околу 75% настануваат од жешка вода од тенџере, ѓезве за кафе или од чешма. Никогаш не го држете детето во раце додека готвите или додека пиете кафе.

Изгорениците се повреди на кожата кои настанале под дејство на топлина. Многу се непријатни и болни, а може да бидат и опасни по живот. Децата е изложени на голем ризик од изгореници, бидејќи не се свесни за опасностите.

Освен отворен пламен, изгореници може да предизвикаат и жешки предмети како пегла, греалка, врела рингла, но и хемиски реагенси и сонце. Изгореници може да се појават и при контакт со жешки течности како супа, кафе, жешка вода и водена пареа. Жешката вода може за помалку од една секунда да ги оштети и подлабоките слоеви на кожата.

Поголемиот број изгореници кај децата – околу 75% настануваат од жешка вода од тенџере, ѓезве за кафе или од чешма. Никогаш не го држете детето во раце додека готвите или додека пиете кафе.

Кибрити и запалки држете надвор од дофат на децата. Поголемите деца може да се повредат и при играње со пиротехнички средства како петарди и огномет.

Што да направите кога детето ќе се изгори?

  • Од изгорената површина отстранете ја облеката. Внимавајте со ткаенинината да не го повлечете и површинскиот слој на кожата, и така да направите подлабока рана.
  • На изгореницата ставете ладна (не ледена) вода, или ставете чиста ладна облога и држете ја околу 20 минути. Изгореницата не ја ладете со мраз, оти така може да дојде до трајноп оштетување на ткивото. Ако површината на изгореницата е голема, ладењето не треба долго да трае, за да не се разлади целиот организам на детето.
  • Никогаш на изгореница не ставајте масло, маргарин, сол, паста за заби и слично. На тој начин доведувате до зголемен ризик од инфекција.
  • Кога ќе тргнете на лекар, изгореницата покријте ја со стерилна газа или чисто памучно платно.