Капините се вбројуваат со суперхрана, пред се поради лековитите антиоксиданти, како што се антоцијани, витамин Ц, елагинска киселина и други слични на неа.
Антиоксидантите учествуваат во процесот на штетното делување на слободните радикали и на тој начин помагаат во заштитата од заболување од карцином,го штитат кардиоваскуларниот систен, го забавуваат процесот на стареење на организмот и помагаат во борба против штетното делување на сонцето на кожата.
За во целост да се искористат позитивните својства на капините, пожелно е да се консумираат заедно со други бобинки, оти така се искористуваат хранливите состојки.
Елагинската киселина, еден од антиоксидантите во капините, е отпорна на високи температури, па останува присутна во мармаладите или другите слатки од капини заджувајќи го своето лековито својство.
Ако се јадат редовно, капините помагаат и при заштита од воспаленија на респираторниот систем.
Истражување спроведено на Универзитетот во Питсбург, открило дека капините природно содржат материи кои ги разоруваат клетките на леукемијата. Огромна предност е и високиот процент на диетални влакна во нив, кои допринесуваат за намалување на ризикот од појава на дијабетес, а создаваат и чувство на ситост, пто помага при регулирање на телесната тежина.