Јаглехидратите претставуваат извор на енергија за организмот и се најголем составен дел на исхраната.
1 грам јаглехидрати произведува 4 калории.
Јаглехидратите во зависност од тоа колку градбени шеќери се составени се делат на:
ПРОСТИ (моносахариди): глукоза, фруктоза, дисахариди (лактоза, малтоза, сахароза).
СЛОЖЕНИ (полисахариди): скробни, влакна или целулоза.
Колку повеќе градбени делови содржи некој јаглехидрат, толку е поздрав бидејќи подолго дава чувство на ситост и помалку го оптоварува нивото на шеќерот во крвта.
Колкав е нутритивниот внес на јаглехидрати?
Во периодот од првата до третата година за детето е препорачливо да внесува 150 до 180 грама на ден. Таа количина претставува 50% до 60% енергија од вкупниот калориски внес.
Од вкупните внесени јаглехидрати, 20-35 грама треба да бидат влакна, односно целулоза. Тие се несварливи делови од растителната храна, кои помагаат за движење на храната низ дигестивниот систем.
Во подоцниот период, потребите се различни според возраста:
ВОЗРАСТ | ДЕВОЈЧИЊА | МОМЧИЊА | ||||
Јаглехидрати – вкупни | Влакна | Јаглехидрати – вкупни | Влакна | |||
% од калорискиот дневен внес | гр/ден | гр/ден во зависност од дневниот внес на калории | % од калорискиот дневен внес | гр/ден | гр/ден во зависност од дневниот внес на калории | |
4 – 8 години | 45 до 65 | 135 до 195 за 1200 калории | 17 до 25 | 45 до 65 | 135 до 195 за 1200 калории | 17 до 28 |
9 – 13 години | 45 до 65 | 158 до 228 за 1400 калории | 20 до 31 | 45 до 65 | 180 до 260 за 1600 калории | 22 до 36 |
14 – 18 години | 45доo 65 | 203 дп 293 за 1800 калории | 25 до 34 | 45 до 65 | 225 до 325 за 2000 калории | 28 до 45 |