Не капете го бебето подолго од 12 минути

Имајте предвид дека бебињата не се всушност валкнани, туку треба само нежно да ги измиете за да кожата може непречено да дише и да се развива.

Секој родител сака само најдобро за своето дете, па така доаѓаат во дилема кога е во прашање првото капење. За да бидете сигурни дека правите се како што треба, немојте премногу да се грижите.

Имајте предвид дека бебињата не се всушност валкнани, туку треба само нежно да ги измиете за да кожата може непречено да дише и да се развива.

Водата за капење мора да биде топла, ниту прежешка, ниту студена. Не се потребни накакви додатоци за капење бидејќи тие можат само дополнително да ја исушат кожата на бебето. Доколку бебето има сува кожа, користете средства кои се нежни и нагласено медицински за таа намена, или едноставно во водата додадете неколку капки масло од пченични никлуци или посебни масла за бебешко капење. При изборот на препарати за капење, ако сепак одлучите да ги користите, добро внимавајте на нивниот состав.

Не е потребно бебето да се трие со сунѓер, доволно е нежно да поминете со фротирска крпа по телото, претходно намокрена и исцедена.

Што се однесува до бебешкото газе, внимавајте во тој дел да не претерувате со гребење со крпата за капење, за да не предизвикате иритација на тој дел од кожата која кај многу бебиња и онака е надразнета.

Времето на капење на бебето е многу пократко од кај возрасните лица. Кожата е многу чувствителна така што капењето во трење од 12 минути во првата година од животот не треба да се пречекори. Водата во тој случак не треба да биде потопла од 36 степени.