Откриени нови коронавируси кај лилјаците со потенцијал да „скокнат“ кај луѓето: Дали е на повидок нова пандемија?

Новото истражување покажало дека лилјаците редовно се заразени со неколку вируси во исто време, што е значајно бидејќи го покажува потенцијал за постоечките вируси да заменат делови од нивниот генетски код, во процес познат како рекомбинација, за да создадат нови патогени

Вирусите слични на САРС-КоВ-2 сè уште циркулираат меѓу кинеските лилјаци и продолжуваат да претставуваат ризик од појава меѓу луѓето

Нов вирус сличен на САРС-КоВ-2 со потенцијал да премине кај луѓето и добитокот е идентификуван кај лилјаците во јужна Кина, покажало новото научно истражување. Кинески и австралиски научници земале примероци од 149 лилјаци низ провинцијата Јунан, која граничи со Лаос и Мјанмар, и идентификувале пет вируси кои најверојатно се патогени за луѓето или добитокот.

„Оваа студија ни дава многу важен преглед на еволуцијата и екологијата на коронавирусите, можностите за нивна рекомбинација и редовното скокање во нови видови. Ова покажува јасна и присутна закана од понатамошно прелевање кај луѓето“, вели професорот Стјуарт Нил, шеф на одделот за заразни болести на Кралскиот колеџ во Лондон

Меѓу нив бил и коронавирусот тесно поврзан со вирусите САРС-КоВ-2 и САРС.

„Ова значи дека вирусите слични на САРС-КоВ-2 сè уште циркулираат меѓу кинеските лилјаци и продолжуваат да претставуваат ризик од појава меѓу луѓето“, рече професорот Еди Холмс, биолог и виролог на Универзитетот во Сиднеј и коавтор на истражувањето, објавено како препринт на „bioRxiv“, кое се уште не е рецензирано.

Истражувањето исто така покажало дека лилјаците биле редовно инфицирани со неколку вируси во исто време, што е значајно бидејќи го покажува потенцијалот на постоечките вируси да заменат делови од нивниот генетски код, во процес познат како рекомбинација, за да создадат нови патогени.

„Главната порака е дека поединечни лилјаци можат да содржат многу различни видови на вируси и дека понекогаш тие им се домаќини во исто време. Ваквите коинфекции, особено со сродни вируси како што е коронавирусот, му даваат можност на вирусот да ги замени критичните делови од генетските информации, природно создавајќи нови варијанти“, рече професорот Џонатан Бол, виролог од Универзитетот во Нотингем кој не бил вклучен во истражувањето.

Ова значи дека вирусите слични на САРС-КоВ-2 сè уште циркулираат меѓу кинеските лилјаци и продолжуваат да претставуваат ризик од појава меѓу луѓето, рече професорот Еди Холмс, биолог и виролог на Универзитетот во Сиднеј и коавтор на истражувањето

Нова закана?

„Оваа студија ни дава многу важен преглед на еволуцијата и екологијата на коронавирусите, можностите за нивна рекомбинација и редовното скокање во нови видови. Ова покажува јасна и присутна закана од понатамошно прелевање кај луѓето“, вели професорот Стјуарт Нил, шеф на одделот за заразни болести на Кралскиот колеџ во Лондон.

Претходна научна анализа проценила дека дури 400.000 луѓе секоја година се инфицираат со вируси што ги пренесуваат лилјаците низ јужна Кина и Југоисточна Азија.

Од пет вируси означени како загрижувачки, еден познат како BtSY2 имал карактеристики на САРС, кој убил 774 луѓе и заразил 8.000 во избувнувањето на епидемијата во 2003 година, и САРС-КоВ-2, кој ја предизвикува болеста KОВИД-19.

Важно е да се напомене дека BtSY2 имал домен за врзување на рецепторите многу сличен на оној на вирусот SARS-CoV-2. Станува збор за дел од шилестиот протеин што вирусот го користи за да се закачи за човечките клетки и кој е цел на повеќето вакцини против КОВИД-19. Ова сугерира дека BtSY2 исто така може да зарази и луѓе.

Потеклото на САРС-КоВ-2 сè уште е непознато

Истражувањето не објаснува како САРС-КоВ-2 првично преминал на луѓето ниту ја исклучува несреќата поврзана со лабораторија, но им помага на научниците да ја следат потенцијалната еволуција на вирусот.

„Мора да го секвенционираме целиот вирусен геном на овие циркулирачки вируси на лилјаци, а не само мали делови од него, бидејќи тие постојано мутираат и рекомбинираат. Ако не го сториме тоа, би можеле да пропуштиме важни делови што ја откриваат праисторијата на Sars-CoV-2“, рече проф. Џоел Вертхајм, биолог од Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего и коавтор на студијата, пишува „Телеграф“.