РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Старинска штрудла со мак

Пред вас е рецепт за штрудла со мак за која не е потребно да чекате тестото да нарасне, туку само да почекате филот да се олади.

Потребно:

Фил

  • 400гр мелен мак
  • 150гр шеќер
  • 50гр гриз
  • 300мл млеко

Тесто

  • 200мл млеко
  • 1 лажица шеќер
  • 7гр сув квасец
  • 1 јајце
  • 1 белка
  • 125гр путер
  • 500гр брашно (плус за месењето)
  • 1 жолчка за премачкување

Подготовка: Загрејте го млекото за квасецот, па веднаш ставете го млекото за филот да се топли. Во топлото млеко се става квасецот и шеќерот и се остава да се олади. Макот, шеќерот и гризот се мешаат, па се посипуваат со врелото млеко. Се меша и се остава да се олади. Може повремено да промешувате, за побрзо да се олади. Во сад ставете го брашното, додадете го путерот и јајцето и белката, па налејте го најдоениот квасец. Прво измешајте со дрвена лажица, па после месете со рака. Тестото убаво измесете го. Филот оставете убаво да се олади, а тестото покријте го со кеса. Поделете го тестото на два дела. Во тавчето ставете хартија за печење. Од едниот дел развлечете кора во ширина на тавчето. Нанесете половина од филот и свиткајте ролат. Полека префрлете го во тавчето. Со жолчката премачкајте. Малку со вилуша избодете ги и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 степени, околу 40 -50 минути.