Реакциите на децата на најскапите специјалитети го насмеаа светот – дали се вкусни тартуфите, јастогот, кавијарот…

Што се случува која децата ќе пробаат храна која возрасните ја прогласиле за најдобра во последните 100 години: Нивните реакции ќе ве насмеат до солзи.

Децата се најсурови критичари, нивните ракции на работите кои им се допаѓаат или не, се секогаш бурни и искрени. Токму така тие реагираа и на понудена храна, односно на најскапите специјалитети кои луѓето ги јаделе во последните 100 години.

Ова е листата на јадења кои имале можност да ги пробаат, а изразите на лицата и урнебесните коментари на оброците кои не им се допаѓале, ќе ве снамеат до солзи.

  • 1920. година – Сурови остриги (школки)

Ова јадење било популарно во дваесетите години на минатиот век, а детските реакции на овој специјалитет биле разновидни. Од тоа дека се со чуден изглед, а од вкусот не биле воопшто задоволни.

  • 1930. година – Жабји батаци

Жабјите батаци биле толку популарни во овој период, да биле направени водни фарми за да се задоволи побарувачката за нив. Децата биле изненадени кога слушнале што јадат, но вкусот им се допаднал, и не можеле да престанат да јадат.

  • 1940. година – Коктели со гамбори (ракчиња)

Овој коктел со ракчиња во овој период од минатиот век биле едни од најскапите специјалитети. Најмладите баш и не биле презадоволни од вкусот.

  • 1950. година – Јастог

Некогап јастогот се сметал за храна на сиромашните и се давал како храна на затворениците. Но, во педесетите години на минатиот век, добил на цена и станал луксузна храна. И децата биле воодушевени од неговиот фантастичен вкус.

  • 1960. година – Говедско месо во сос од тартуфи

Според гурманските списанија, 60. години на минатиот век се прогласени за ера на говедското месо – велингтон. Но, овој специјалитет со тартуфи на децата и не им оставил некој впечаток, и речиси сите биле незадоволни, а проблем им бил и што не можеле убаво да го исечат месото.

  • 1970. година – Тестенини со тартуфи

Овој период се случила експанзија на тартуфите,кои се сметаат за едни од најскапите намирници во светот. Кога децата виделе дека на менито има тестенини биле пресреќни, но кога го пробале вкусот на тартуфи, биле разочарани.

  • 1980. година – Кавијар и јајца

Кавијарот долго време претставувал луксузна храна, а овој посебен деликатес го направил готвачот Жан Жорж Воргенристен. Децата за него немаат баш позитивни коментари.

  • 1990. година – Зачинет Foa gra со сос од цреши и бибер

Во деведестите години, Foa gra (црн дроб од патка) станал луксузно јадење на врвните ресторани. Кога на децата им било кажано што јадат биле шокирани и специјалитет и не оставил баш некој впечаток на нив.

  • 2000 година – Сендвич со бифтек и кашкавал

Овој сендвич со бифтек и кашкавал прв пат бил направен во ресторан во Киладелфија во 2004 година. Чини 120 долари и содржи црн дроб од патка, тартуфи и бифтек, кој се служи со мало шишенце шампањ.

  • 2010. година – Крофни со ливчиња злато

Оваа крофна чини 100 долари и е направена од воздушесто тесто, виолетов џем, кристално желе и златни ливчиња. Децата ја окарактеризирале дека има вкус на злато, како метална текстура. Но, остава импресивен впечаток со изгледот и вкусот.