Потребно:
- 60 мл маслиново масло
- 1 кромид сечкан
- 3 компири исечени на четвртинки, а потоа преполовени
- 2 1/2 лажички сол
- 1/2 лажичка црн пипер
- 1,5 кг зелена боранија
- 3 големи домати
- 2 лажички кафеав шеќер
- 2 лажици доматна паста
- 200 гр тиквички, сечкани
- 120 гр сечкано свежо нане
- 500 мл вода
Подготовка: Во поголемо тенџере загрејте го маслиновото масло на средна температура и додадете го кромидот. Гответе, повремено мешајќи, додека кромидот не стане проѕирен. Додадете ги компирите, солта и биберот и варете додека компирот не почне да станува златно-кафеав, околу 5-8 минути. Додадете ја боранијата и варете околу 5 минути. Додадете ги доматите, шеќерот, доматната паста, тиквичките и нането. Промешајте да се соединат. Додадете вода и оставете да зоврие. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и гответе на тивок оган со затворен капак 45-50 минути, повремено мешајќи. Одвреме-навреме проверувајте дали има вода во тенџерето. Додадете вода доколку е потребно. По 45-50 минути послужете. Добар апетит!