РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Штрудла со ванила крем и мак

Невообичаено вкусната штрудла ќе ги воодушеви дури и оние кои не се љубители на мак.

Потребно:

За тестото:

  • 400 г брашно
  • 250 г путер
  • 100 мл млеко
  • 1 свеж квасец
  • 2 лажици шеќер
  • 3 жолчки

За крем од ванила:

  • 500 мл млеко
  • 1 пудинг од ванила
  • 4 лажици шеќер
  • 2 лажици густин

За филот од афион:

  • 200 г афионови семки
  • 150 г топло млеко
  • 6 лажици шеќер
  • 1 белка

За премачкување:

  • 1 жолчка
  • Шеќер

Подготовка: Растворете го квасецот во млеко со шеќер. Додадете ги жолчките, шеќерот, солта и ладниот путер и месете го брашното. Оставете да отстои во фрижидер половина час. Измешајте го пудингот со густинот и шеќерот и неколку лажици млеко. Додадете го во остатокот од млекото и згответе го пудингот. Измешајте го топлото млеко со макот и шеќерот и оставете го да отстои, а потоа изматете ги белките. Развлечете го тестото и премачкајте го со ванила кремот. Премачкајте и со мак филот и завиткајте во ролна. Ставете го во плех за печење и премачкајте го со жолчка и наросете со шеќер. Печете во рерна претходно загреана на 180 степени 30 минути. Добар апетит!