Потребно:
- 3 зрели банани
- 6 лажици путер
- 2 јајца (на собна температура)
- 180гр павлака или грчки јогурт
- 2 лажички екстракт од ванила
- 2 шолји брашно
- 1 лажичка сода бикарбона
- ¾ шолја шеќер
- 1 лажика сол
- 2/3 шолја чоколаден крем по желба
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Калапот за леб обложете го со хартија за печење. Во голем сад измешајте ги изгмечените банани со стопениот путер. Кога ќе се соединат, измешајте ги јајцата, павлаката и екстрактот од ванила. Во друг сад, измешајте го брашното, сода бикарбоната, солта и шеќерот. Сувите состојки додадете ги кај мокрите. Половина од тестото излијте го во подготвениот калап. Чоколадниот крем стопете го во микробранова печка на 20 секунди или во метално лонче на рингла. Половина од стопениот крем ставете го врз тестото во калапот и нежно со нож промешајте го тестото да се создадат како линии. Одозгора ставете го преостанатиот дел од тестото, па преостаниот крем. Печете 60 минути, па оставете да се олади 15 минути пред да го извадите од калапот.