РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Банана леб со мак

Банана лебот е практичен начин да ги искористите зрелите банани и да добиете вкусен колач што е лесен за подготовка. Во оваа верзија, се додаваат семки од афион (мак), а резултатот е сочен и ароматичен леб што можете да го послужите за појадок или десерт.

Потребно:

  • 2 големи зрели банани
  • 100 г шеќер
  • 80 г омекнат путер
  • 2 јајца
  • 160 г брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • ½ лажичка сода бикарбона
  • Прстофат сол
  • 1 ванилин шеќер
  • 2 лажици млеко
  • 40 г мелени семки од афион (мак)

Подготовка: Загрејте ја рерната на 175 °C и обложете плех за печење со хартија за печење или намастете го со путер и наросете го со брашно. Изгмечете ги бананите со вилушка во пире. Изматете го путерот и шеќерот, додадете ги јајцата и добро измешајте, потоа додадете го пирето од банана, ванилиниот шеќер и млекото. Во друг сад, измешајте го брашното, прашокот за печиво, содата, солта и семките од афион. Додадете ги сувите состојки во влажните состојки и мешајте нежно – само додека сè не се соедини. Истурете ја смесата во плехот и израмнете ја површината. Печете 50-60 минути, додека чепкалка за заби забодена во центарот не излезе чиста. Оставете да се олади во плехот 10 минути, потоа извадете ја и оставете ја целосно да се олади на решетка. Добар апетит!