Потребно:
За тесто:
- 1 шолја вода
- 1 шолја масло
- Малку сол
- 1 лажичка прашок за печиво
- 3 шолји брашно
За филот:
- Ореви
- Локум
- Цимет
За валкање:
- 200гр шеќер во прав
Подготовка: Маслото и водата ставете ги во тенџере. Кога ќе зовријат тргнете ги од оган. Додадете го прашокот за печиво и малку сол, па брашното. Мешајте брзо, додека тестото не престане да се лепи за тенџерето. Кога ќе се олади направете мали топчиња, и во секое ставете орев и парче локум, кој претходно сте го извалкале во цимет. Тавата за печење, обложете ја со хартија и наредет ги колачињата. Печете околу 25 минути на 180 степени, или додека не добијат златна боја. Штом ги извадите од рерна, извалкајте ги во шеќер во прав.