РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Боранија со пилешко запечена во рерна

Боранијата подготвена на овој начин, нема шанси да не ја засакате. Вкус кој ќе ве воодушеви на првиот залак, а уште посено што не мора да поминете многу време покрај шпоретот.

Потребно:

  • 900гр боранија
  • 1 кромид
  • 2 чешниња лук
  • 500гр пилешко гиле
  • 1 морков
  • Масло
  • Малку вода
  • 2 јајца
  •  1 кисела павлака
  • Сол
  • Бибер
  • Малку млеко

Подготовка: Сварете ја боранијата во солена вода. Кромидот и морковот издинствувајте ги, па пропржете ги на масло. Додадете го исечкаото бело месо, лукот и кога се тоа заедно ќе се пропржи, додадете ја сварената боранија. Изматете ги јајцата, па додадете ја павлаката и млекото. Со смесата прелијте врз месото и боранијата. Печете во загреана рерна на 200 степени, додека не зарумени.