
Потребно:
- 230 г путер (плус малку повеќе за подмачкување на тавата)
- 4 јајца
- 400 г шеќер
- 5-7 капки екстракт од ванила
- 85 г какао во прав
- 60 г брашно
- 15 мл ликер од малина, по желба
- Сладолед од ванила, за сервирање

Подготовка: Загрејте ја рерната на 160 °C. Лесно подмачкајте плех за печење со димензии од приближно 23 × 30 × 5 см. Растопете го путерот и оставете го да се олади. Матете ги јајцата и шеќерот со миксер на средна до висока брзина 5-10 минути, додека смесата не стане многу густа и светло жолта. Во меѓувреме, просејте го какаото и брашното заедно и оставете го настрана. Кога смесата од јајца и шеќер е готова, намалете ја брзината на ниско и додадете го екстрактот од ванила, ликерот од малина (доколку користите) и смесата од какао и брашно. Мешајте само додека не се соедини. Додека миксерот сè уште работи на ниска температура, полека додадете го изладениот путер и мешајте кратко, само додека сè не се соедини. Истурете ја смесата во подготвениот плех и ставете ја во голем плех за печење. Истурете многу топла вода од чешма во поголемиот плех, така што ќе стигне до половина од плехот за торта. Печете точно 1 час. Средината ќе изгледа недопечена, но така треба да биде – овој десерт е некаде помеѓу брауни и пудинг. Оставете да се олади и послужете со сладолед од ванила. Добар апетит!

















