Потребно:
- 1 леб
- 300гр сирење
- 1 кисело млеко или павлака
- 2 јајца
- 1 мала шолја масло за јадење
- 1 мала шолја кисела вода
- 50гр сусам
Подготовка: Сирењето, киселото млеко или павлаката, киселата вода и јајцата се соединуваат во една смеса. Ако не е исечен, лебот се сече на тенки кришки и се реди еден ред во тавче. Преку него се става ¾ од подготвената смеса, па повторно се реди леб. Со остатокот од смесата повторно се залева лебот и се наросува сусам. Се пече во загреана рерна на 200 степени, околу 30-40 минути, во зависност од големината на тавчето, односно додека не порумени. По желба во смесата може да додадете и малку сечкана сланина или шунка.