Потребно:
- 200гр мак
- 200гр шеќер
- 1 путер
- 400гр мелени бисквити
- 2 лажици гриз
- 500мл млеко
- 1 ванилин шеќер
- 200гр чоколадо за готвење
Подготовка: Во тенџере на оган со средна температура се става млекото со шеќерот и гризот да зоврие, односно да врие на тивко околу 5-7 минути. Потоа се додава путерот и венилниот шеќер, и се остава да се стопи. Откако ќе се стопи се остава да врие уште 3 минути, со повремено мешање. Во друг сад се ставаат бисквитите и се додава филот со млеко. Се заедно се меша, и потоа се става во калап по желба. Чоколадото за готвење се топи на пареа со малку масло или парче путер и се прелева врз тортата. Се остава во фрижидер да се олади 2-3 часа.