Потребно:
- 1 пакување готови кори
- 180 мл масло
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка прашок за печиво
- 1 лажица брашно
За филот:
- 300 гр фета сирење
- 100 гр кисела павлака
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Намастете го тавчето, а остатокот од маслото, 100 мл вода, солта, прашокот за печиво и една лажица брашно измешајте ги убаво и оставете ги на страна. Фетата изронете ја и измешајте ја со павлаката. Оставете настрана. Во тркалезното тавче ставете две кори, краевите да бидат надвор од тавчето. Попрскајте со приготвената течност, ставете уште три кори, но да не штрчат надвор, изгужвајте и попрскајте со течност. Распоредете половина од филот со сирење и павлака, повторете ја постапката со корите, попрскајте, распоредете го остатокот од филот, додадете три кори и попрскајте. Преклопете ги првите две кори чии краеви беа надвор од тавчето навнатре и попрскајте со течност. Бурекот печете го во загреана рерна додека убаво да порумени. Добар апетит!