РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколаден колач со мак

Комбинацијата на различни вкусови го прават овој колач вистинско слатко уживање за целото семејство. Се подготвува брзо, а уште побрзо и се јаде. На здравје!

Потребно:

  • 250гр чоколадо за готвење
  • 200гр маргарин
  • 6 јајца
  • 200гр мелен мак
  • 1 јаболко (поголемо)
  • 150гр шеќер

За прелив: 

  • 2 лажици џем по избор
  • 150гр чоколадо за готвење 
  • 50гр маргарин

Подготовка: Чоколадото за готвење заедно со маргаринот растопете ги на пареа. Оставете да се ладат. Белките се двојат од жолчките и се матат со малку сол додека не добиете цврст снег. Жолчките се матат пенасто со шеќерот, се додава растопеното чоколадо со маргаринот, па макот, па изренданото јаболко. Кога се ќе изматите, полека со лажица додадете ги изматените белки и пополека мешајте. Смесата ставете ја во тавче претходно оболожено со хартија за печење да се пече на 180 степени, околу 25 минути. Кога колачот ќе биде готов оставете да се олади, па премачкајте го со џемот по вкус. Потоа стопете го и другото чоколадо со путерот и прелијте го врз колачот.