Потребно:
- 180гр чоколадо за готвење
- 100мл млеко
- 1 жолчка
- 4 белки
- 180гр шеќер
- 400гр јагоди
- 1 лажица густин
Подготовка: Во сад за готвење на пареа, соединете го чоколадото и млекото. Загревајте со постојано мешање, додека чоколадото не се растопи и не добиете еднолична смеса. Оставете да се олади, па потоа додадете ја жолчката и изматете со миксер. Белките изматете ги во цврст снег, а потоа постепено додадете 80гр од шеќерот со постоајно матење, додека не добиете цврст шам. Во смесата од чоколадо се додадете го шамот од белки и полека мешајте со дрвена лажица. Јагодите грубо изгмечете ги, па соединете ги со остатаокот од шеќерот и густинот и варете додека не се згуснат. Во стаклени чаши, наизменично ставајте од смесата од чоколадо и јагоди. Оставете убаво да се олади и сервирајте.